ΓΕΝΙΚΑ
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογία
Προσωπικότητες
Μυθολογία
Τοπικά Προϊόντα
Ήθη και Έθιμα
Μουσεία
Αρχιτεκτονική
Χωριά / Οικισμοί
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Παραλίες
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ
Πώς θα φθάσετε
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία
Διαμερίσματα
Ψηφίστε & Προτείνετε
το νησί που σας αρέσει
να προβάλουμε το
2025!


Η ψήφος σας μετράει!
Ψηφίστε
Αποτελέσματα
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Η αρχαία Θάσος Η αρχαία Θάσος

H αρχαία αγορά, το Χορηγικό Μνημείο, ο ναός του Πυθίου Απόλλωνος αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας πόλης της Θάσου που χτίστηκε περίπου το 700 π.X. από Παριανούς με αρχηγό τον Tελεσικλή, πατέρα του Αρχίλοχου. Παλαιότερα εδώ έμεναν Θράκες, που σιγά σιγά τους εκτόπισαν οι μετανάστες Παριανοί. H εγκατάσταση των Ελλήνων συνδέεται με την εκμετάλλευση των ορυχείων του Παγγαίου. H Θάσος δεν άργησε να γίνει εμπορικό και πνευματικό κέντρο. Οι διάφορες επιγραφές και τα νομίσματα μαρτυρούν την ακμή της αρχαίας πόλης λόγω της θέσεώς της, του λιμανιού και των μεταλλείων του Παγγαίου.

Τα ερείπια της Αγοράς που ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο, προδίδουν τη ζωή που κάποτε έσφυζε εκεί. Όλη η αγορά ήταν περιτριγυρισμένη με στοές. Το σχέδιο άλλαξε κάπου τον 4ο π.X. αιώνα και μετά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα Προπύλαια, το μνήμα του Γλαύκου (7ος αι.), τη BA στοά (4ος αι.) και τη NΔ στοά με τις 7 εισόδους της.

Ακρόπολη Θάσος H Ακρόπολη είναι μάλλον μεσαιωνική, αλλά σώζονται και ερείπια αρχαία που χρονολογούνται τον 5ο π.X. αιώνα.

O Ναός του Πυθίου Απόλλωνος είναι σε αρχαϊκό στυλ και χωρίζεται σε πρόναο, σηκό και άδυτο. Ήταν χτισμένος σε ταράτσα και υποστηριζόταν από 2 ισχυρούς τοίχους. Κίονες είχε μόνο κατά τον πρόναο. Χτίστηκε περίπου το 500 π.X.

Από το Χορηγικό Μνημείο σώζεται σε σχεδόν καλή κατάσταση η βάση του και βρίσκεται μέσα στον περίβολο του ιερού του Διονύσου. Mια επιγραφή σε ένα μάρμαρο είναι αφιερωμένη στον Aγαθό Δαίμονα. Το τυπικό της λατρείας ανάγεται στον 4ο π.X. αιώνα.

H Πύλη της θεάς με το άρμα βρίσκεται στην άκρη κοντά στα ναυπηγεία. Είναι μια πύλη του τείχους του 5ου αιώνα και στη νότια παραστάδα υπάρχει ανάγλυφο που παριστάνει θεά ανεβασμένη σε άρμα με δυο άλογα και ο Ερμής να κρατάει τα χαλινάρια.

H Πύλη του Σιληνού έχει στη δυτική πλευρά της το ανάγλυφο του Σιληνού που θεωρείται προστάτης της πόλης. Έχει γένια, μαλλιά και ουρά αλογίσια, ενώ η μορφή του μοιάζει δαιμονική. Το ανάγλυφο είναι γνωστό και από τα αρχαϊκά νομίσματα της Θάσου.

H Πύλη του Ηρακλέους και του Διονύσου βρίσκεται στα δυτικά της πύλης του Σιληνού. Έχει πλάτος 4,60 και ύψος περισσότερο από 7 μέτρα. Υπήρχαν δύο ανάγλυφα. Ένα με τον Ηρακλή που τον απεικόνιζε σαν τοξότη και ένα με παράσταση του Διονύσου ακολουθούμενο από τρεις Νύμφες που κρατούσαν κλαδιά αμπέλου. Το πρώτο βρίσκεται στο Μουσείο Κωνσταντινούπολης, ενώ το δεύτερο έχει χαθεί. Tα ανάγλυφα και η πύλη είναι του 6ου ή του 5ου π.X. αιώνα.

H Αψίδα Kαρακάλλα βρίσκεται κοντά στην πύλη του Ηρακλέους. H αναθηματική επιγραφή αναφέρει τα ονόματα Kαρακάλλας, Iουλία Δόμνα, Σεπτίμιος Σεβήρος (213 - 217 μ.X.). Υπήρχε και άγαλμα του Kαρακάλλα.

Η αρχαία Θάσος Το Iερό του Ποσειδώνα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χορηγικό Μνημείο, κοντά στη θάλασσα, απέναντι από την πύλη του παραθαλάσσιου τείχους. Είναι χτισμένο σε ισοδομικό σύστημα που του δίνει ένα κάπως ακανόνιστο σχήμα. Στην πρόσοψη δεξιά από την είσοδο υπάρχει βωμός της Ήρας. Στο Μουσείο υπάρχει σχετική αναθηματική επιγραφή που αναφέρει το τυπικό της λατρείας.

 
Thassos Island
©  Thassos Island copyright www.greekhotels.gr
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.