ΓΕΝΙΚΑ
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογία
Προσωπικότητες
Μυθολογία
Τοπικά Προϊόντα
Ήθη και Έθιμα
Μουσεία
Αρχιτεκτονική
Χωριά / Οικισμοί
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Παραλίες
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ
Πώς θα φθάσετε
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία
Διαμερίσματα
Ψηφίστε & Προτείνετε
το νησί που σας αρέσει
να προβάλουμε το
2025!


Η ψήφος σας μετράει!
Ψηφίστε
Αποτελέσματα
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Ιστορία της Θάσου Ιστορία της Θάσου

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας Ηρόδοτος αναφέρει πως πήρε το όνομα της από το Φοίνικα Θάσο που ψάχνοντας για τη χαμένη αδερφή του Ευρώπη πέρασε από εδώ και τελικά έμεινε δελεασμένος από την αφθονία της ξυλείας που βρήκε, το κατάλευκο μάρμαρο και το χρυσάφι. Μπορεί όμως να προήλθε από τη λέξη δάσος με μετατροπή του "δ" σε "θ".

Τα ευρήματα των ανασκαφών των τελευταίων χρόνων μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων πολύ πριν το 2000π.Χ.. Μέχρι το 700 π.Χ. οπότε και εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι Πάριοι πέρασαν από τη Θάσο πολλοί γειτονικοί λαοί. Οι Πάριοι όμως ανέδειξαν το νησί με την εργατικότητα τους και το πάθος τους για εκμετάλλευση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Σύντομα καθίσταται μεγάλη οικονομική δύναμη. Τα προϊόντα της γεμίζουν τις αγορές του αρχαίου τότε γνωστού κόσμου. Το νόμισμα της θεωρείται ισχυρό αφού τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου της προσφέρουν τη μέγιστη κάλυψη στις μεγάλες αγορές.

Εμπλέκεται στο Πελοποννησιακό πόλεμο ευρισκόμενη πότε με το μέρος των Αθηνών και πότε με τους Λακεδαιμόνιους. Έχει μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό, καταστρέφεται οικονομικά και γκρεμίζονται τα άλλοτε λαμπρά της τείχη.

Ο Φίλιππος ο Β, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ενσωματώνει στη Μακεδονία. Συμμετέχει στη μεγάλη εκστρατεία του Αλεξάνδρου. Όταν ευρίσκεται στα χέρια των Ρωμαίων γνωρίζει και πάλι μια μικρή οικονομική άνοδο.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα γίνεται βορά πολυπληθών κουρσάρων που δρουν ανεξέλεγκτα στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Ο πληθυσμός μειώνεται δραματικά. Η παρουσία της Ενετικής οικογένειας των Gatilusi στα 1353 δίνει μικρή ώθηση αλλά κατακτάται από τους Τούρκους στα 1455 και βυθίζεται και πάλι στο σκοτάδι. Η Θάσος όπως και οι άλλες κατακτημένες περιοχές ζει στην αφάνεια, τη φτώχεια και τη στασιμότητα σε όλους τους τομείς.

18 Οκτωβρίου 1912. Η Θάσος απελευθερώνεται από τον Ελληνικό στόλο και από τότε βαδίζει με σταθερά βήματα και όρεξη για δουλειά τον δρόμο της δημιουργίας.

Γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου της αρχαιότητας Πολυγνώτου. Πατρίδα του σπουδαιότερου αθλητή στα στάδια της αρχαίας Ελλάδας, του Θεαγένη με τις 1600 και πάνω πρώτες νίκες του. Η Θάσος καυχιέται για τον Πολύγνωτο Βαγή. Γλύπτης με παγκόσμια φήμη. Τα έργα του κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Ένα μέρος αυτών ευρίσκεται στη γενέτειρα του, στο χωριό Ποταμιά.

Σπουδαίος επισκέπτης στο νησί κατά την αρχαιότητα ήταν ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης ο οποίος παρέμεινε στο νησί επί τρία έτη. Άφησε γραπτές παρατηρήσεις για το κλίμα, τους ανέμους και άλλες πληροφορίες της εποχής του που μας χρησιμεύουν για να έχουμε το κατά δυνατόν πλήρη γνώση της ωραίας εκείνης εποχής.

 
Thassos Island
©  Thassos Island copyright www.greekhotels.gr
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.