Ευρυτανία

Ταξιδιωτικές πληροφορίες

Τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή Ευρυτανία στην Κεντρική Ελλάδα

 

Αναζήτηση ξενοδοχείων!Ξενοδοχεία, διαμερίσματα, bungalows, βίλλες και motels στην Ελλάδα.

Προορισμός
Επισκέπτες
Check in
Check out

Ευρυτανία - Κεντρική Ελλάδα Ξενοδοχεία και Διαμερίσματα

Κατάλογος Διαμερισμάτων και Ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και αστέρων ανά περιοχή.
Επιλέξτε το κατάλυμα της αρεσκείας σας και επικοινωνήστε κατευθείαν για την κράτηση των δωματίων σας.

  Λίστες Καταλυμάτων σε τουριστικές περιοχές της Ευρυτανίας
  Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Ευρυτανία Κεντρική Ελλάδα
Evritania central greece hotels and apartments greece

ΕΙΚΟΝΙΚH ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ταξιδιωτικές πληροφορίες
για την
Ευρυτανία Κεντρική Ελλάδα
Domnista Evritania hotels and apartments central greece Fourna Evritania hotels and apartments central greece karpenisi evritania hotels and apartments central greece Megaloa Horio Evritania hotels and apartments central greece

Ευρυτανία - Αρχαιολογικοί Χώροι της Ευρυτανίας, Κεντρική Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ευρυτανίας

Αρχαιολογικοί Χώροι Ευρυτανίας - Ιερά Μονή Προυσσού

Αρχαιολογικοί Χώροι Ευρυτανίας - Ιερά Μονή Προυσσού

Η Ιερά Μονή Προυσσού είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία. Το καθολικό της είναι ενδιαφέρων ναΐσκος, σταυροειδής με τρούλλο. Στα δυτικά του, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810.

Το Σκευοφυλακίου της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων Κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη.

Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται και το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.

Αρχαιολογικοί Χώροι Ευρυτανίας - Κλαυσί

Αρχαιολογικοί Χώροι Ευρυτανίας - Κλαυσί

Το αρχαίο Κάλλιον; Μόλις 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρα, βρίσκεται το Κλαυσί. Πολλοί το ταυτίζουν με το αρχαίο Κάλλιον, την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, αν και δεν είναι τίποτα επιβεβαιωμένο. Η παράδοση λέει ότι το όνομα Κλαυσί ή Κλαψί το απέκτησε από τα δάκρυα που έχυσαν οι κάτοικοί του μετά την καταστροφή που υπέστη από την επιδρομή των Γαλατών το 279 π.Χ.

Η περιοχή που είναι χτισμένο το χωριό έχει όμορφη θέα, ενώ στην πλατεία θα απολαύσουμε καφέ και φαγητό με αρκετή δροσιά το καλοκαίρι και φουντωμένα τζάκια το χειμώνα. Στις παρυφές του χωριού βρίσκεται ένα σημαντικό παλαιοχριστιανικό μνημείο. Πρόκειται για το ναό του αγίου Λεωνίδη (επίσκοπος Αθηνών που μαρτύρησε στην Κόρινθο το 251 μ.Χ.) που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1955, όταν μετά από μια δυνατή νεροποντή ήρθαν στην επιφάνεια τα όμορφα ψηφιδωτά δάπεδά του. Στις ανασκαφές που ακολούθησαν (1957-1958) αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα μ.Χ. με διαστάσεις 28 x 18 μέτρα και με πολύ αξιόλογα ψηφιδωτά με παραστάσεις ζώων, πτηνών, ψαριών και καλλιτεχνικών κεντημάτων. Ο ναός έχει συντηρηθεί, έχει φτιαχτεί στέγαστρο για την προστασία των δαπέδων του και λειτουργεί μία φορά το χρόνο.

Αρχαιολογικοί Χώροι Ευρυτανίας - Αρχαίος Οικισμός Γλα

Εδώ ανήκει η μια από τις πιθανολογούμενες θέσεις της αρχαίας Οιχαλίας, πρωτεύουσας της Ευρυτανίας, που μέσα από παραφθορά του ονόματος έγινε Χόχλια. Κατά καιρούς ανακαλύφθηκαν εκεί αρχαιολογικά ευρήματα οικιακής και πολεμικής χρήσης, στην περιοχή του λόφου "Γλα", μεταξύ των οποίων αγαλματίδιο του θεού Διόνυσου (κισσοστεφανομένου), έργο του 2ου π.Χ. αιώνα, ύψους 0,48 μ., που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Απέναντι, νοτιοδυτικά του Γλά, βρίσκεται το ''Προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής'', του οποίου η σκεπή στηρίζεται σε δυο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετώπες και γείσα. Η Χόχλια απέχει 42 χλμ. από το Καρπενήσι.

 
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2022 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.
Ξενοδοχεία & Διαμερίσματα στην Κεντρική Ελλάδα.