Φθιώτιδα

Ταξιδιωτικές πληροφορίες

Τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή Φθιώτιδα στην Κεντρική Ελλάδα

 

Αναζήτηση ξενοδοχείων!Ξενοδοχεία, διαμερίσματα, bungalows, βίλλες και motels στην Ελλάδα.

Προορισμός
Επισκέπτες
Check in
Check out

Φθιώτιδα - Κεντρική Ελλάδα Ξενοδοχεία και Διαμερίσματα

Κατάλογος Διαμερισμάτων και Ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και αστέρων ανά περιοχή.
Επιλέξτε το κατάλυμα της αρεσκείας σας και επικοινωνήστε κατευθείαν για την κράτηση των δωματίων σας.

  Λίστες Καταλυμάτων σε τουριστικές περιοχές της Φθιώτιδας
  Ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Φθιώτιδα Κεντρική Ελλάδα
Fthiotida central greece hotels and apartments greece

ΕΙΚΟΝΙΚH ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ταξιδιωτικές πληροφορίες
για την
Φθιώτιδα Κεντρική Ελλάδα
Makrakomi Fthiotida hotels and apartments central greece Thermopiles Fthiotida hotels and apartments central greece Pavliani Fthiotida hotels and apartments central greece Stilida Fthiotida hotels and apartments central greece

Φθιώτιδα - Αρχαιολογικοί Χώροι της Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Φθιώτιδας

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Κάστρο Λαμίας

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Κάστρο Λαμίας

Οχυρωματικός περίβολος με κάτοψη ορθογωνίου τριγώνου, το ανώτερο τμήμα του οποίου καταλήγει σε οδοντωτές επάλξεις με περίδρομο. Σώζονται τμήματα των πρώιμων οικοδομικών φάσεών του από τον 5ο αιώνα π.Χ., κατά το ισοδομικό και το πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιΐας, το μεγαλύτερο όμως τμήμα του είναι αποτέλεσμα διαδοχικών επεμβάσεων και επισκευών κατά την Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο. Στην κορυφή της ακρόπολης διατηρείται αναπαλαιωμένο το κτήριο του Οθωνικού Στρατώνα όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της ΙΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιφανειακές έρευνες και δοκιμαστικές τομές έγιναν κατά το έτος 1974 και πιστοποίησαν την κατοίκηση του Κάστρου από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ επείγουσες σωστικές ανασκαφές διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 1985 - 1989, στο πλαίσιο των εργασιών ανάπλασης - διαμόρφωσης του χώρου. Αυτές απέδωσαν οικοδομικά λείψανα της τουρκοκρατίας και της νεώτερης περιόδου. Τα τείχη έχουν αναστηλωθεί από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στην δεκαετία του 1950. Οι εργασίες επαναλήφθηκαν το 1972 και το 1994.

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Αρχαία Λαμία

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Αρχαία Λαμία

Οι σωστικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής εντός του οικιστικού ιστού της σημερινής πόλης της Λαμίας έχουν αποκαλύψει τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, καθώς και τμήματα δημοσίων οικοδομημάτων και εντός των τοιχών ιδιωτικών οικιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σημαντικότερη περίοδος ανοικοδόμησης και πολεοδομικής οργάνωσης της αρχαίας πόλης είναι το β' μισό του 4ου αι. π.Χ., όπου ανήκουν και τα σημαντικότερα οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης. Με την βοήθεια της σωστικής έρευνας έχει καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός - σε αδρές γραμμές - της πορείας που ακολουθούσε το τείχος της αρχαίας Λαμίας, το οποίο ξεκινούσε από τον λόφο της οχύρωσης της Ακρολαμίας (τον γνωστό σήμερα ως λόφο του Κάστρου της Λαμίας) και κατέληγε στον αντικρινό λόφο του Αγίου Λουκά. Σε διάφορα σημεία εντός της οχυρωμένης πόλης έχουν εντοπισθεί δημόσια οικοδομήματα. Στο υπόγειο του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πλατεία Διάκου, διατηρείται ορατό και επισκέψιμο τμήμα αρχαίου δημόσιου κτίσματος που πρέπει να ταυτίζεται με κρήνη. Επίσης, σε γειτνιάζοντα οικόπεδα στην οδό Αινιάνων (οικόπεδο Δήμου Λαμιέων, οικόπεδο ΟΤΕ και ιδιωτικού πάρκινγκ ιδιοκτησίας Πασιονίκου και οικόπεδο Πολιτόπουλου) έχουν εντοπισθεί άλλα δημόσια κτήρια και κατασκευές που βρίσκονταν στο χώρο της αρχαίας αγοράς. Στο τελευταίο οικόπεδο, μάλιστα, σώζεται δημόσιο μνημείο που πιθανότατα ταυτίζεται με ηρώο. Στα υπόγεια κάποιων από τα ανωτέρω οικόπεδα, τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν, διατηρούνται ορατά και επισκέψιμα.

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Ελάτεια

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Ελάτεια

H ακρόπολη της αρχαίας Ελάτειας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων στους δυτικούς πρόποδες, με διάρκεια χρήσης από τον 14ο αιώνα έως την πρωτογεωμετρική εποχή (10ος αιώνας π.Χ.), και ιδιαίτερη άνθηση μετά το 1200 π.Χ. Το νεκροταφείο είναι σημαντικό επειδή μαρτυρεί την επέκταση του μυκηναϊκού πολιτισμού σε περιφερειακές ζώνες και την επιβίωσή του μετά την πτώση των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων. H ακρόπολη της αρχαίας Ελάτειας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων στους δυτικούς πρόποδες, με διάρκεια χρήσης από τον 14ο αιώνα έως την πρωτογεωμετρική εποχή (10ος αιώνας π.Χ.), και ιδιαίτερη άνθηση μετά το 1200 π.Χ. Το νεκροταφείο είναι σημαντικό επειδή μαρτυρεί την επέκταση του μυκηναϊκού πολιτισμού σε περιφερειακές ζώνες και την επιβίωσή του μετά την πτώση των μεγάλων μυκηναϊκών κέντρων. H ανασκαφή του νεκροταφείου άρχισε ως σωστική το 1985 λόγω συχνής αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας και ως τέτοια συνεχίστηκε και το 1987, κάθε φορά με αφορμή λαθρανασκαφές. Επειδή τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήθηκε άδεια και η ανασκαφή συνεχίστηκε με συνεργασία της ΙΔ' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων με το Πανεπιστήμιο του Salzburg Αυστρίας. Οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταχωθεί μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Δέκα από τους καλύτερα διατηρημένους έχουν στεγαστεί και είναι ορατοί και επισκέψιμοι.

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Γλύφα (Νεκροταφείο ταφικών κύκλων)

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Γλύφα (Νεκροταφείο ταφικών κύκλων)

Νεκροταφείο δύο τύμβων με λίθινη κρηπίδα Μεσοελλαδικής (2000 - 1600 π.Χ) - Υστεροελλαδικής (1600 - 1100 π.Χ) εποχής που περικλείουν λάκκους και κιβωτιόσχημους τάφους καλυμμένους με πλάκες. Το σύνολο είναι μοναδικό για τη Φθιώτιδα και υποδεικνύει ένα δρόμο διείσδυσης του τύμβου από τη Ν. Ελλάδα προς την Θεσσαλία κατά την Υστεροελλαδική εποχή. Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1986 μετά από λαθρανασκαφικές επεμβάσεις στο χώρο. Ανασκάφηκε αρχικά το κλασικό νεκροταφείο, 80 τάφων, το οποίο επιχώσθηκε το 1990, και δίπλα σ' αυτό οι δύο τύμβοι μυκηναϊκής περιόδου, οι οποίοι είναι ορατοί σήμερα και τμήμα των οποίων ανασκάπτεται.

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Εχίνος

Αρχαιολογικοί Χώροι Φθιώτιδας - Εχίνος

Στο ύψωμα, βόρεια του ομώνυμου οικισμού, βρίσκεται η τειχισμένη ακρόπολη του 4ου αι. π.Χ. Τα τείχη είναι κατασκευασμένα κατά το ισόδομο ορθογώνιο σύστημα. Η οχύρωση ανήκει στην ομάδα των οχυρωματικών έργων τα οποία κατασκευάστηκαν στην εποχή της θηβαϊκής ηγεμονίας από τον Επαμεινώνδα για τον έλεγχο των θαλασσίων περασμάτων. Στο πέρασμα των αιώνων τα τείχη δέχτηκαν πολλές προσθήκες και επισκευές μετά από καταστροφές, κυρίως από σεισμούς, κατά τον 5ο και 3ο αι. π.Χ., τον 3ο και τον 6ο μ.Χ. Η σπουδαιότερη επέμβαση στα τείχη έγινε στην εποχή του Ιουστινιανού. Ο οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης επιστέφει τον ανατολικότερο από τους δύο λόφους. Ο ανατολικός πύργος του τείχους διατηρείται σε καλή κατάσταση. Στα βόρεια σώζονται μόνο διάσπαρτοι ογκόλιθοι. Ο περίβολος της ακρόπολης συνδέεται με το τείχος της κάτω πόλης, το οποίο περιέβαλε μόνο το λόφο της ακρόπολης και όχι και τον δυτικό χαμηλότερο λόφο της νεκρόπολης. Η αποκάλυψη δημοσίων οικοδομημάτων στο μέσον της νότιας πλαγιάς του λόφου της ακρόπολης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εδώ θα πρέπει να βρισκόταν το κέντρο της πόλης από τους ελληνιστικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ.). Ένα από αυτά ήταν μνημειώδες διώροφο οικοδόμημα του τέλους του 4ου αι. π.Χ. που καταστράφηκε πιθανότατα από το σεισμό του 3ου αι. π.Χ. και από το οποίο προέρχεται αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση θυσίας-ευχαριστίας μιας μητέρας προς τη θεά Άρτεμη Ειλειθυία. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η αποκάλυψη ενός ηρώου ρωμαϊκών χρόνων, που καταστράφηκε από σεισμό τον 3ο αι. μ.Χ. Στη νότια πλαγιά του λόφου της ακρόπολης, βρέθηκαν λείψανα πολλών κατοικιών και άλλων οικοδομημάτων ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Στο δυτικό χαμηλό λόφο αλλά και στο πεδινό τμήμα στα νότια της Περιεφερειακής Εθνικής Οδού Λαμίας-Βόλου, αποκαλύφθηκαν πολλά τμήματα του νεκροταφείου του Εχίνου. Η ταφική χρήση του χώρου ξεκινά από τον 5ο αι. π.Χ. και συνεχίζεται μέχρι τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι πλειονότητα των τάφων ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους (2ο και 1ο αι. π.Χ.). Επικρατέστερος τύπος τάφου είναι ο κιβωτιόσχημος και ακολουθούν οι λαξευτοί θαλαμωτοί, οι κεραμοσκεπείς και οι απλοί λάκκοι. Η χρήση των θαλαμοειδών τάφων κλιμακώνεται από τον 3ο αι. π.Χ. μέχρι τον 1ο μ.Χ.

 
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.
Ξενοδοχεία & Διαμερίσματα στην Κεντρική Ελλάδα.