Τοπικά Προϊόντα
Υλικά που αν δεν τα δοκιμάσετε, σίγουρα πρέπει να τα πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το νησί είναι:
• βαζάκια με παραδοσιακό γλυκό κουφέτο, παρασκευασμένο από ψίχα κολοκύθας, μέλι και αμύγδαλα
• ντόπια τυριά, όπως το ξεροτύρι, η ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι, παρασκευασμένα με πολύ μεράκι με τον παραδοσιακό τρόπο.
• μηλέικο θυμαρίσιο μέλι
• πεντανόστιμος πελτές από ντομάτες μηλέικης παραγωγής
• κάπαρη
• χωριάτικες κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες (οι κριθαροκουλούρες γίνονταν από τη νέα
σοδιά κριθαριού, αρχικά τις βουτούσαν σε θαλασσινό νερό και στη συνέχεια τις συμπλήρωναν με ντομάτα)
Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της Μηλέικης κουζίνας είναι τα «πιταράκια», με γέμιση από πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο, η μυρωδάτη «καρπουζόπιτα»- παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι- και φυσικά το «γλυκό κουφέτο» που παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα. Το γλυκό κουφέτο παραδοσιακά σερβίρεται σε γάμους και αρραβώνες από τη μητέρα της νύφης. Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή που θα ζήσει το ζευγάρι, ενώ τα αμύγδαλα τους καρπούς της γονιμότητας.
Στα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και οινομαγειρεία του νησιού, έχετε άφθονες επιλογές. Μπορείτε να γευτείτε από φρέσκο ψάρι μέχρι διεθνή κουζίνα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα, χταπόδι ψητό ή κρασάτο, φρέσκα ψάρια, «λαδένια» (γευστική πίτα με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι), καθώς και πιάτα από ντόπια κρέατα, όπως κόκορα κοκκινιστό ή κρασάτο, αρνί φούρνου με πελτέ και άλλα πολλά.
|